× Átváltok a Westend applikációra

Keresd üzleteink ajánlatait a Westend Appban!

Keresd a Vöröskereszt véradó pontját

Keresd a Vöröskereszt véradó pontját

2021-10-25 10:38:23

Ha te is szeretnél vért adni és támogatni egy jó ügyet, itt az alkalom, hogy ezt a belváros központi, könnyen megközelíthető bevásárlóközpontjában, a Westendben tedd meg! A Westendben idén januártól a Vöröskereszttel együttműködve biztosítunk lehetőséget mindenkinek, aki vért szeretne adományozni, legyen az spontán döntés vagy tudatos jó cselekedet. Fontos számunkra, hogy a bevásárlóközpont előnyös elhelyezkedését a jó ügyek támogatására is felhasználjuk, hiszen nem csak a környező kerületekből, de Budáról és egész Pest megyéből is számos ember jár hozzánk, hogy itt intézze bevásárlását, fontos ügyeit, és nem utolsó sorban a programjait is ide szervezze. Szeretnénk minél szélesebb réteghez elérni és ösztönözni őket, hogy részt vegyenek a Westend jótékonysági programjaiban.  

Ezért is született meg a folyamatos együttműködés a Vöröskereszttel is, akiknek térítésmentesen adjuk használatra az üzlethelyiséget, ahol ellenőrizni tudod a jövőben a véradás időpontjait. Az alábbi cikkünkben olyan gyakran ismételt kérdéseket jártunk körbe, amelyek az első véradásra jelentkezőkben merülhetnek fel a folyamattal kapcsolatban, így könnyen és felkészülten érkezhetnek a Westendbe. 

Hol található a Vöröskereszt véradó pontja a Westendben? 

A bevásárlóközpontban véradásra az első emeleten, a Hervis üzlethelységével szemben található Véradó szobában van lehetőség. A Vöröskereszt kihelyezett pontja a Westend térképein is fel van tüntetve, a térkép a honlapon, az applikációban és a belső digitális infopultokon is megtalálható. 

Mikor és milyen időpontokban lehet vért adni a Westendben? 

A legközelebbi véradásokra a bevásárlóközpontban: 

  • október 25.  (hétfő)  13:00 - 18:00

További véradások időpontjairól és országos helyszíneiről a veradas.hu és az ovsz.hu oldalakon lehet tájékozódni.  
A gyorsabb sorra jutás érdekében az adott helyszínekre, így a Westendben kihelyezett véradós pontra is lehetőség van időpontot foglalni ezen a linken. 

 

Kik és milyen gyakran adhatnak vért? 

A gyakoriságot illetően a férfiak évente 4-5 alkalommal, a nők maximum 4 alkalommal (menopauza esetén csak orvosi döntés alapján) adhatnak vért. Ha a véradó elérte a rá vonatkozó, évi maximum véradási mennyiséget, legközelebb egy év múlva adhat megint az első alkalomtól számítva. Arra is fontos figyelni, hogy két véradás között minimum 8 hét szünetet kell tartani. Továbbá véradó lehet mindenki, aki:  

  • egészségesnek érzi magát 

  • rendelkezik a regisztrációhoz szükséges igazolványokkal, adatokkal 

  • elmúlt 18 éves, de még nincs 65 éves 

  • testsúlya meghaladja az 50 kilogrammot 

  • a tetoválását és a testékszerét (amennyiben van) legalább fél éve szerezte 

  •  a vérnyomásbetegségét kezeli, és a helyszínen mért, pillanatnyi érték jó 

  • a véradást megelőző orvosi vizsgálaton a vizsgálóorvos döntése alapján adhat vért. 

Milyen a kizáró okok merülhetnek fel a véradásnál?  

  • foghúzás és gyökérkezelés az elmúlt egy hónapban  

  • antibiotikum kúra (a véradást megelőzően 4 hét szünet tartandó) 

  • inzulinos cukorbetegség  

  • terhesség – szülés után egy évig, szoptatás befejezése után minimum fél évig nem lehet vért adni 

  • herpesz fertőzés után 4 hétig tilos 

  • tetoválás, piercing, akupunktúra után fél év várakozás szükséges 

  • kullancscsípés után 6-8 hét várakozás szükséges, mert a tünetek eddig jelentkezhetnek, Lyme-kór (igazolt) esetén végleges véradási eltiltás (jelen állapot szerint) 

  • egy éven belül, ha maláriaveszélyes területen tartózkodott (ha nem szedett gyógyszert) minimum fél év szünet, malária elleni gyógyszer szedése után orvosi konzultáció, de minimum 3 év várakozás.
     

Mennyi ideig tart egy véradás? 

Abban az esetben, ha minden feltételnek megfelel az önkéntes, a véradás folyamata körülbelül 25 percet vesz igénybe. A donornak a helyszínen nyilatkoznia kell arról, hogy vérét alkalmasnak tartja arra, hogy a segítségre szoruló betegeknél gyógyítás céljából felhasználják. Továbbá hozzájárul ahhoz, hogy adatai a nyilvántartásba kerüljenek, kizárólag donortoborzás céljából. A vérellátó munkatársai a jelentkezőt tájékoztatják a véradás teljes folyamatáról, aminek része egy kérdőív kitöltése is. Ebben olyan kérdések szerepelnek, amelyek a donor életvitelére, betegségeire, gyógyszerszedési szokásaira vonatkoznak. Fontos, hogy a kérdőívet pontosan töltse ki a jelentkező, hiszen vannak olyan gyógyszerkészítmények, amelyek kizárják a véradást. 

Előzetesen mi a teendője annak, aki vért szeretni adni? 

A véradást megelőzően a jelentkezőknek legalább 1,5–2 liter folyadékot szükséges meginniuk, valamint étkezni is kötelező a folyamat előtt. A levett vérmennyiség 450 ml, ez testünk számára tulajdonképpen tartalék.  

A véradásra jelentkezőnek mit kell magával hoznia a véradásra? 

A véradáshoz a jelentkezőknek a helyszínen fényképes igazolványt (személyi igazolványt, diákigazolványt, jogosítványt vagy útlevelet), valamint lakcímkártyát és TAJ kártyát szükséges bemutatniuk.  

Kikhez jut el az adományozott vér a véradást követően? 

Az adományozott vér az Országos Vérellátó Szolgálat rendszerébe kerül, feldolgozás után pedig azokhoz a korházakhoz juttattatják el, ahol szükség van vérellátmányra. Véradással akár három ember élete is megmenthető! Gyakran van olyan eset, amikor a véradó célzottan szeretné egy hozzátartozójának, ismerősének adományozni a vérét, természetesen erre is van lehetőség. A korábbi véradások alkalmával volt olyan eset, amikor egy idősebb úr a feleségével érkezett, hogy vért adjanak az úr beteg édesanyjának. A szándék ellenére a pár nem felelt meg a véradás feltételeinek, azonban két várakozó önkéntes felajánlotta a segítségét, hiszen a vércsoportjuk megegyezett az idős hölgyével. A segítség életmentő volt, a helyszínen az idős pár könnyekkel küszködve hálálta meg a két önkéntes felajánlását.

Az irányított váradás részleteiről az alábbi linken olvashatsz többet: https://www.ovsz.hu/hu/mi-az-iranyitott-veradas 

 

Mentsd el az eseményt a kedvenceid közé és keresd a kedvezményes kuponokat!

Letöltöm a Westend Appot