× Átváltok a Westend applikációra

Keresd üzleteink ajánlatait a Westend Appban!

Segíts, hogy segíthessünk!

Segíts, hogy segíthessünk!

2024-07-30 10:12:12

Ha te is szeretnél vért adni és támogatni egy jó ügyet, itt az alkalom, hogy ezt a belváros központi, könnyen megközelíthető bevásárlóközpontjában, a Westendben tedd meg!

2021. januártól a Vöröskereszttel együttműködve biztosítunk lehetőséget mindenkinek, aki vért szeretne adományozni, legyen az spontán döntés vagy tudatos jó cselekedet.

Ha te is szeretnél vért adni és támogatni egy jó ügyet, itt az alkalom, hogy ezt a belváros központi, könnyen megközelíthető bevásárlóközpontjában, a Westendben tedd meg! A Westendben 2021. januártól a Vöröskereszttel együttműködve biztosítunk lehetőséget mindenkinek, aki vért szeretne adományozni, legyen az spontán döntés vagy tudatos jó cselekedet. Fontos számunkra, hogy a bevásárlóközpont előnyös elhelyezkedését a jó ügyek támogatására is felhasználjuk, hiszen nem csak a környező kerületekből, de Budáról és egész Pest megyéből is számos ember jár hozzánk, hogy itt intézze bevásárlását, fontos ügyeit, és nem utolsó sorban a programjait is ide szervezze. Szeretnénk minél szélesebb réteghez elérni és ösztönözni őket, hogy részt vegyenek a Westend jótékonysági programjaiban.  

Ezért is született meg a folyamatos együttműködés a Vöröskereszttel is, akiknek térítésmentesen adjuk használatra az üzlethelyiséget az általuk megjelölt időpontokban. Az alábbi cikkünkben olyan gyakran ismételt kérdéseket jártunk körbe, amelyek az első véradásra jelentkezőkben merülhetnek fel a folyamattal kapcsolatban, így könnyen és felkészülten érkezhetnek a Westendbe. 

Hol található a Vöröskereszt véradó pontja a Westendben? 

A bevásárlóközpontban véradásra az első emeleten, a H&M üzlethelyiségének közvetlen közelében található Véradó szobában van lehetőség. A Vöröskereszt kihelyezett pontja a Westend térképein is fel van tüntetve, a térkép a honlapon, az applikációban és a belső digitális infopultokon is megtalálható. 

Mikor és milyen időpontokban lehet vért adni a Westendben? 

A legközelebbi véradás a bevásárlóközpontban: 

  • Július 31.  13:00-18:00 óra
  • Augusztus 1.    13:00-18:00 óra
  • Augusztus 13.  13:00-18:00 óra
  • Augusztus 14.  13:00-18:00 óra

További véradások időpontjairól és országos helyszíneiről a veradas.hu és az ovsz.hu oldalakon lehet tájékozódni.  
A gyorsabb sorra jutás érdekében az adott helyszínekre, így a Westendben kihelyezett véradós pontra is lehetőség van időpontot foglalni ezen a linken

Kik és milyen gyakran adhatnak vért? 
A gyakoriságot illetően a férfiak évente 4-5 alkalommal, a nők maximum 4 alkalommal (menopauza esetén csak orvosi döntés alapján) adhatnak vért. Ha a véradó elérte a rá vonatkozó, évi maximum véradási mennyiséget, legközelebb egy év múlva adhat megint az első alkalomtól számítva. Arra is fontos figyelni, hogy két véradás között minimum 8 hét szünetet kell tartani. Továbbá véradó lehet mindenki, aki:  

  • egészségesnek érzi magát 
  • rendelkezik a regisztrációhoz szükséges igazolványokkal, adatokkal 
  • elmúlt 18 éves, de még nincs 65 éves 
  • testsúlya meghaladja az 50 kilogrammot 
  • a tetoválását és a testékszerét (amennyiben van) legalább fél éve szerezte 
  • a vérnyomásbetegségét kezeli, és a helyszínen mért, pillanatnyi érték jó 
  • a véradást megelőző orvosi vizsgálaton a vizsgálóorvos döntése alapján adhat vért. 
     

Milyen a kizáró okok merülhetnek fel a véradásnál?  

  • foghúzás és gyökérkezelés az elmúlt egy hónapban  
  • antibiotikum kúra (a véradást megelőzően 4 hét szünet tartandó) 
  • inzulinos cukorbetegség  
  • terhesség – szülés után egy évig, szoptatás befejezése után minimum fél évig nem lehet vért adni 
  • herpesz fertőzés után 4 hétig tilos 
  • tetoválás, piercing, akupunktúra után fél év várakozás szükséges 
  • kullancscsípés után 6-8 hét várakozás szükséges, mert a tünetek eddig jelentkezhetnek, Lyme-kór (igazolt) esetén végleges véradási eltiltás (jelen állapot szerint) 
  • egy éven belül, ha maláriaveszélyes területen tartózkodott (ha nem szedett gyógyszert) minimum fél év szünet, malária elleni gyógyszer szedése után orvosi konzultáció, de minimum 3 év várakozás.

Mennyi ideig tart egy véradás? 
Abban az esetben, ha minden feltételnek megfelel az önkéntes, a véradás folyamata körülbelül 25 percet vesz igénybe. A donornak a helyszínen nyilatkoznia kell arról, hogy vérét alkalmasnak tartja arra, hogy a segítségre szoruló betegeknél gyógyítás céljából felhasználják. Továbbá hozzájárul ahhoz, hogy adatai a nyilvántartásba kerüljenek, kizárólag donortoborzás céljából. A vérellátó munkatársai a jelentkezőt tájékoztatják a véradás teljes folyamatáról, aminek része egy kérdőív kitöltése is. Ebben olyan kérdések szerepelnek, amelyek a donor életvitelére, betegségeire, gyógyszerszedési szokásaira vonatkoznak. Fontos, hogy a kérdőívet pontosan töltse ki a jelentkező, hiszen vannak olyan gyógyszerkészítmények, amelyek kizárják a véradást. 

Előzetesen mi a teendője annak, aki vért szeretni adni? 
A véradást megelőzően a jelentkezőknek legalább 1,5–2 liter folyadékot szükséges meginniuk, valamint étkezni is kötelező a folyamat előtt. A levett vérmennyiség 450 ml, ez testünk számára tulajdonképpen tartalék.  

A véradásra jelentkezőnek mit kell magával hoznia a véradásra? 
A véradáshoz a jelentkezőknek a helyszínen fényképes igazolványt (személyi igazolványt, diákigazolványt, jogosítványt vagy útlevelet), valamint lakcímkártyát és TAJ kártyát szükséges bemutatniuk.  

Kikhez jut el az adományozott vér a véradást követően? 
Az adományozott vér az Országos Vérellátó Szolgálat rendszerébe kerül, feldolgozás után pedig azokhoz a korházakhoz juttattatják el, ahol szükség van vérellátmányra. Véradással akár három ember élete is megmenthető! Gyakran van olyan eset, amikor a véradó célzottan szeretné egy hozzátartozójának, ismerősének adományozni a vérét, természetesen erre is van lehetőség. A korábbi véradások alkalmával volt olyan eset, amikor egy idősebb úr a feleségével érkezett, hogy vért adjanak az úr beteg édesanyjának. A szándék ellenére a pár nem felelt meg a véradás feltételeinek, azonban két várakozó önkéntes felajánlotta a segítségét, hiszen a vércsoportjuk megegyezett az idős hölgyével. A segítség életmentő volt, a helyszínen az idős pár könnyekkel küszködve hálálta meg a két önkéntes felajánlását.

 

 

 

Mentsd el az eseményt a kedvenceid közé és keresd a kedvezményes kuponokat!

Letöltöm a Westend Appot