× Átváltok a Westend applikációra

Keresd üzleteink ajánlatait a Westend Appban!

Vegánság a mindennapokban – te ismered az alternatívákat?

Vegánság a mindennapokban – te ismered az alternatívákat?

2021-05-12 15:16:00

Van alternatíva – vegánság a mindennapokban

Vegánnak lenni több mint étrend. A vegánság sokrétű – nemcsak ebédidőben, étterem választásakor mérvadó, de a mindennapi élet olyan szegmenseit is érinti, amelyek nem biztos, hogy eszünkbe jutnak, ha meghalljuk ezt a szót. Ha például vendégségbe megyünk egy vegán életmódot folytató barátunkhoz, nem biztos, hogy csak a hűtő tartalmában láthatunk eltérést egy átlagos háztartáséhoz képest. Valószínűleg számos használati és berendezési tárgyban is tetten érhetjük az életmód különböző jeleit. A május 16-i Vegan Sunday Market apropóján a hétköznapi vegánság témáját járjuk körbe.

Vegan_Sunday_Market_Westend Vegan_Sunday_Market_Westend
Vegan Sunday Market a Westend Millenium Tetőkertjén

Azt talán sokan tudják, hogy a vegánság többek között az állati eredetű ételek teljes elhagyását jelenti. Azt már kevesebben, hogy mennyi minden másra terjed ki ez az életforma, például kozmetikumok, ruhák, használati tárgyak formájában. Ezek mellett mégis a legfontosabb, az ember mindennapi döntéseit meghatározó tudatosság. A veganizmus ugyanis etikai megfontolás, amelynek legfőbb pontja, hogy az állatok kizsákmányolása ellen küzd.

Preyer György a Vegan Sunday Market szervezője szerint, egyszerűbb felsorolni, hol nem használjuk ki az állatokat, mint azt, hogy hol igen. És ennek csak egy részét jelentik az ételek, italok. Kizsákmányolják őket festékek előállításához, de még LCD kijelzők összeszereléséhez is.

Itthon körülbelül 6-7 éve nőtt meg ugrásszerűen a vegánság iránt érdeklődők és a veganizmusra áttérők száma. Ahogyan pedig nőtt a kereslet, úgy nőtt a vegán alternatívákat kínáló vállalkozások száma is. Egyre több vegán étterem és üzlet nyílik (nem csak a fővárosban), a legtöbb élelmiszerbolt már kínál vegán ételeket és italokat, egyre több drogériában érhetőek el vegán kozmetikumok, de már vegán ruhák, kiegészítők is sok helyen beszerezhetőek. Ez pedig ösztönzőként szolgálhat azok számára, akik még csak most ismerkednek ezzel az életmóddal. Így ugyanis anélkül tehetnek a bolygóért és saját egészségükért, hogy teljesen lemondanának bizonyos ételfajtákról, kozmetikumokról, tárgyakról vagy ruházati termékekről – hiszen ezek többségének már van vegán alternatívája. 

Érdemes azonban mindig alaposan elolvasni az egyes termékek címkéit, és jól megválogatni, mit veszünk le a polcról. Például kozmetikumoknál előfordul, hogy bár rajta van a vegán címke (hiszen állati eredetű összetevője valóban nincs), mégis állatkísérletesnek tekinthető. Az ilyen termékeket például az ugró nyuszi jelölés, vagy a “cruelty-free” címke megléte tudja kiszűrni.

De többségében, ha egy csomagoláson a „vegán” felirat szerepel, akkor biztosak lehetünk abban, hogy állati eredetű anyagok nélkül készült és került a boltok polcaira. Ezek a termékek pedig nemcsak az állatokat és a természetet kímélik, hanem a fogyasztóinak is jót tesz. A vegán étrendet követők például sokkal energikusabbnak, egészségesebbnek vallják magukat, illetve a vegán kozmetikumokból hiányoznak a különböző mesterséges színezékek és illatanyagok, így sokkal kisebb az esélye a bőrirritációnak is. Ez a természetesség pedig a Föld körforgásába is sokkal jobban illeszkedik.

Vegan_Sunday_Market_Westend
Látogass el május 16-án a Westend Millenium Tetőkertjére!

A számos iparágat termékekkel ellátó nagyüzemi állattenyésztés az ENSZ kutatásai szerint – hasonlóan a gépjárművek által kibocsátott káros gázokhoz –, jelentősen hozzájárul a globális felmelegedési folyamatokhoz. A hús előállításához sokkal több vízre is van szükség, mint a növénytermesztéshez, ráadásul sok esetben az állattenyésztésre használt új területek kialakításához nagymértékű erdőirtásokon keresztül vezet az út. Viszont, ha a globális fogyasztás, azaz a kereslet fokozatosan csökken, a kínálat is vissza fog esni, ezzel pedig elősegíthetjük azt, hogy a bolygónk fellélegezzen.

Preyer Györgytől azt is megtudtuk, hogy szerencsére rengeteg szakirodalom áll már azok rendelkezésére, akik most vágnának bele az életmódváltásba. Ha valaki mégis elveszettnek érezné magát a sok információ között, annak érdemes betérnie vegán üzletekbe, esetleg dietetikussal konzultálnia, és persze remek alkalom az ismerkedésre például a Vegan Sunday Market is, ahol ételek, italok, kozmetikumok és ruhaneműk között is válogathatnak az érdeklődők.

Május 16-án több mint 40 kereskedő termékeit kóstolhatják meg, próbálhatják ki vagy éppen fel az érdeklődők az idei első Vegan Sunday Market-en, a Westend Millennium Tetőkerten. 

A Westend kéri az érkezőket, hogy tartsák be a járványügyi előírásokat, figyeljenek és vigyázzanak egymás egészségére, hiszen csak így térhetünk vissza fokozatosan és biztonságban a járvány előtti életünkbe!

Forrás: http://www.fao.org/gleam/results/en/, https://www.livekindly.co/veganism-not-perfect/

Mentsd el az eseményt a kedvenceid közé és keresd a kedvezményes kuponokat!

Letöltöm a Westend Appot