Nincs farsang fánk nélkül


Különböző jelmezekben, hercegnőként, szuperhősként, focistaként és balerinaként mind-mind majszoltuk gyerekként a lekváros fánkokat, amiktől persze maszatos lett az arcunk, jelmezünk, de ez is hozzátartozott a farsangi élményhez! Ha szeretnéd feleleveníteni a gyerekkori élményeket, mindenképp fánkozz az idei farsangi szezonban is!

Ma már rengeteg változatban, különböző cukormázas és magvas toppingokkal is lehet fánkokat kóstolni, azonban a hagyományos baracklekváros fánknál nincs finomabb! A WestEnd Spar üzletében minden alapanyagot be tudtok szerezni, ami a tökéletes fánkhoz kellhet.

Négy adag elkészítéséhez a következő hozzávalókra lesz szükségetek:
50 dkg finomliszt
2,5 dkg élesztő
3 dl tej
egy csomag vaníliás cukor
4 evőkanál cukor
7 dkg margarin
egy tojássárgája
egy teáskanál só
5 dl napraforgó olaj
porcukor
és persze baracklekvár!

Az élesztőt futtassátok fel langyos tejben egy evőkanál cukorral. A lisztet, sót, maradék cukrot, vaníliás cukrot a felfuttatott élesztővel, tojássárgájával és szobahőmérsékletű margarinnal keverjétek össze alaposan egy nagy tálban. Meleg helyen körülbelül 1 órát hagyjátok kelni, majd lisztezett felületen ujjnyi vastagságúra nyújtsátok és pogácsa szaggatóval vagy egy belisztezett pohárral szaggassátok ki. Melegítsétek fel a zsiradékot, majd közepes lángon aranybarnára süssétek a fánkokat. Miután készen vannak, jöhet is a tetejébe a mennyei baracklekvár és a porcukor.

Azt mindannyian megállapíthatjuk, hogy bár a fánk isteni, nem éppen alakbarát desszert. Egészséges változatot is készíthettek, ha a Norbi Update boltban vagy akár dm és Rossmann drogériák élelmiszer polcainál vásároltok alapanyagot.

Ilyenkor a fenti receptben cseréljétek ki a fehérlisztet gluténmentes változatra, zablisztre, teljes kiörlésű lisztre. A napraforgó olaj helyett válasszatok kókuszzsírt és a cukor helyett eritritet, steviat, xilitet vagy organikus kókuszvirág cukrot. A kész fánkokat megkenhetitek diabetikus lekvárral vagy ehetitek friss gyümölcsökkel.

Kedvet kaptatok a fánkhoz, de nincs időtök, kedvetek, energiátok nekiállni otthon kisütni őket? Látogassatok el a WestEnd-ben a Starbucks, Strandcafé vagy a Hisztéria cukrászdába, ahol egy finom kávé, tea mellett isteni fánkokat kóstolhattok!