× Átváltok a Westend applikációra

Keresd üzleteink ajánlatait a Westend Appban!

Interjú Havasi Zoltánnal, a Budapest Bike Maffia alapítójával

Interjú Havasi Zoltánnal, a Budapest Bike Maffia alapítójával

2021-07-16 15:35:43

Most szombaton egész nap változatos eseményekkel, jótékonysági szendvicskészítéssel, gyerekprogramokkal várunk a Westend Tetőkertben, az Urban Ride elnevezésű eseményünkön! Az esemény fő partnere a Budapest Bike Maffia, akik a vitamin kommandó programjukkal készülnek. Alapítójukkal és vezetőjükkel, Havasi Zoltánnal beszélgettünk az esemény kapcsán.

Havasi Zoltán, a Budapest Bike Maffia alapítója

Mesélj, kérlek, a Budapest Bike Maffia indulásáról! Milyen célkitűzésekkel jöttetek létre? Hányan voltatok induláskor, és mekkora a csapat most?

2011 karácsonyán meg akartuk lepni az utcán élő hajléktalan embereket. Tulajdonképpen együtt ünnepelni velük. Szenteste előtt két héttel elindítottuk a Bike Maffia oldalt a Facebookon azzal a céllal, hogy adományokat kérjünk erre az akcióra, elérve a barátainkat és ismerősöket. Már akkor nagyot ment a hír, hiszen tetemes mennyiségű tárgyi adományt kaptunk. Az első éjjel, amikor kibringáztunk, az hihetetlen flow-élményt adott mindannyiunknak, az ezt követő két napban folyamatosan szállítottuk ki a tárgyi- és ételadományokat.  A személyes szál az indulásban, hogy ezt az akciót megelőzően sokat beszélgettem hajléktalan emberekkel és olyan majdhogynem visszafordíthatatlan sorsokkal találkoztam, amiknek úgy éreztem nem szabadna ilyen méltatlan körülmények között léteznie, sőt végződnie.  Induláskor először hárman gurultunk ki, az elmúlt 10 évben sokezer önkéntes, szimpatizáns fordult meg a különböző projektjeinkben, programjainkon.

Minek köszönhető a gyors növekedés, bővülés?

Nagyon sok összetevője van. Elsőként az egyik alaptételünk: nem eltartott kisujjal kávézgatva fejtjük meg a világot, hanem a tetteken keresztül mutatjuk be, hogy milyen értékek menték cselekszünk.  Volt is egy ilyen “szlogenünk” 2013-ban, ami kiütötte pár embernél a biztosítékot: „F.ck thinking, DO IT!” Azonban – szerencsére – sokan tudtak ezzel azonosulni, annak ellenére, hogy kicsit erősre sikerült.  Másodsorban a projektek progresszív újszerűsége és a „mindig jelentkezünk valami újjal” attitűd, legyen az akció vagy projekt, egy-egy közös kampány, ami felszínen tartja a figyelmet. És ami legfontosabb hozzávaló: azoknak a lelkes önkénteseknek és munkatársaknak a beletett energiája, ami viszi előre és növeszti az egész csapatot.

Mi motiválja a csatlakozókat, hogy munkaidőn kívül önkéntesként segítsenek? Hogyan kell elképzelni a BBM közösségét?

A BBM összetétele teljesen heterogén. Van targoncás, pszichológus, bíró (nem a mezes, hanem a taláros típus) vagy épp szociális munkás. Korcsoport tekintetében 10-12 évestől kb. 70-ig bezárólag. Mint olyan, ennek a heterogén közegnek más és más lehet a motivációja, de ami biztosan közös: segíteni másoknak manírok nélkül úgy, hogy közben egy frankó közösséghez tartozunk. Mert a segítségnyújtásnak alapvetésnek kell lennie.

Budapest Bike Maffia önkéntesei

Milyen projektjeitek futnak jelenleg? Az egyes projektekkel kiknek segítetek és hogyan?

Sok projektünk fut egyszerre. Van amelyik az utcai segítségnyújtást tartja szem előtt, ilyen például a vitamin kommandó, de van, ami a szociális ellátásban élők életkörülményeit javítja. Ilyen például a Seeds 4 Hope, a remény magjai projekt, aminek keretében magaságyásos zöldségeskerteket telepítünk, amibe hajléktalan embereket is bevonunk. Maguknak, sőt a szálló többi lakójának termelik a zöldségeket. Emellett telepítettünk fűszerkerteket is, és az itt termesztett, kiváló minőségű növényeket piacra dobjuk, majd a bevételből segítjük a hajléktalan emberek életét. Ehhez tartozik egy úgynevezett szociális szabadidőpark, ahol sütögethetnek, főzhetnek, sportolhatnak, azaz szocializálódhatnak a hajléktalan emberek. Ez így egyben lehet a későbbi reintegráció, vagy ha ez nem opció, akkor a méltó környezetben élés feltétele.  

További projektek, részletek: https://bikemaffia.com/projektek/

Milyen hatással volt a munkátokra a járványhelyzet?

A társadalmi érzékenyítést kicsit a háttérbe szorítottuk és sokkal nagyobb hangsúlyt fektettünk az adományok fogadására, megvételére, illetve a kommunikációnk erősítésére. Vészhelyzet volt, cselekedni kellett, a járvány hírének berobbanásával megegyező időpontban azonnal meghirdettük a „vitamin boom” nevű akciónkat.  Ennek köszönhetően (sok-sok tonna étel és egyéb tárgyi adomány mellett) 90.000 adag vitamint biztosítottunk a hajléktalan és az idős ellátásba. A projektek kis részét – mint például a +1 szendvics, amelyben 40 iskolával közösen dolgozunk – le kellett állítanunk, és bizonyos projekteket covid-kompatibilissé kellett tennünk.

Mik a kitűzött céljaitok, terveitek a jövőre nézve?

Biztosítanunk kell a fenntarthatóságunkat, és lábra állítanunk egy olyan szociális vállalkozást, amiket a projektjeink professzionálisabbá tételével el is kezdtünk. Ezekből modelleket kell kidolgozni, amik adoptálhatóak más szállókra/szociális intézményekbe, és amik biztosítják az emberek életkörülményének méltóbbá tételét. Ez nagyon komplex és időigényes feladat.

Emellett persze nem elfelejteni, hogy honnan jöttünk és miért csináljuk. Olyan közös programokat, érzékenyítő napokat és egyben bulikat szervezni, mint a mostani Westenddel közös lehetőség. Az ilyen együttműködések nekünk is biztosítják, hogy azon kívül, hogy jó hangulatban tudjuk megmutatni a segítés fontosságát, a „buborékunkon” kívüli embereket is elérjük, motiválhassunk, és sokakkal megismertethessük a munkánkat.

Havasi Zoltán, a Budapest Bike Maffia alapítója

Hogyan lehet csatlakozni, segíteni a munkátokat önkéntesként?

Mindenkit várunk szeretettel most szombaton a Westend Tetőkertben az 1000 ember vacsorája megmozduláson, ahol 1000 szendvics elkészítése a célunk, de szívesen várunk egyéb felajánlásokat, vitaminokat, higiéniai termékeket is. Valamint bármikor csatlakozhatnak a vitamin kommandó vagy a remény magjai programunkhoz. Szendvicseket készíteni, bringázva hajléktalan embereken segíteni, vagy épp kertészkedésben, földmunkákban lehet részt venni. Ha azonban valaki a szervezet háttérmunkájában szervező, koordinátor szerepet töltene be, erre is van lehetőség.

A BBM számokban és röviden:

Hány helyen van jelen a BBM (Budapesten vagy akár az országon kívül)?

Több helyen, Szegeden, Székesfehérváron, Miskolcon, Pécsett és Debrecenben indultak el a helyi bringások. Utóbbi két város aktív jelenleg is. Külföldön nagy érdeklődés volt, Bukarestben két napos közös akciót tartottunk, de elindult a Bike Maffia Pereirában, ami Kolumbia egyik városa.

Kb. hány emberen segítettetek már a kezdetek óta?

Megszámlálhatatlan. :)

Kb. hány adag ételt készítettetek el az előző évben? Vagy a kezdetek óta? 

Az előző évben, ha csak a decemberi hónapot nézem 35.000 adag ételt biztosítottunk. Ha csak a +1 szendvics programunkat, akkor minden tanévben 60-70.000 adag ételt, és akkor nem vettem az ételmentésünket, a vitamin kommandónkat. Kijelenthető, hogy százezres nagyságrendben dolgozunk évente, ha csak az ételadományokat vesszük figyelembe.

Kb. hány kilométert tesztek meg egy évben?

Ezt nem mértük, de közösen sok tízezret. :)

Ha kedvet kaptatok, csatlakozzatok a július 17-i Urban Ride Facebook-eseményhez!

Mentsd el az eseményt a kedvenceid közé és keresd a kedvezményes kuponokat!

Letöltöm a Westend Appot