× Átváltok a Westend applikációra

Keresd üzleteink ajánlatait a Westend Appban!

Pályázz Magyarország legnagyobb pénzdíjas fotópályázatára

Pályázz Magyarország legnagyobb pénzdíjas fotópályázatára

2021-12-09 11:10:39

Mutasd be a világunkat úgy, ahogyan csak azok képesek, akik meglátják a pillanat varázsát, felismerik az örökre elvesző természeti értékeket és képesek azt a pillanatot úgy megragadni, hogy az az egy kép valóban felérjen ezer szóval! A pályázatról Ceglédi Ferenccel beszélgettünk. 

 

Hogyan született meg a pályázat ötlete?

A klímaváltozás, a környezetkárosítás, a természetrombolás mára olyan súlyos károkat okozott, hogy az emberiség kezdi megérteni; ez így nem mehet tovább! Mi, a Díjnyerteskép.hu csapata úgy gondoltuk, hogy nem arra világítunk rá, amit már elveszítettünk, hanem arra fókuszáljuk a figyelmet, amit még megmenthetünk. Bemutatjuk a természetet legszebb pompájában úgy, ahogy sokan még sosem látták. Szövetségesül hívjuk azokat, akik a természet megszállottjai, a méltán híres hazai természetfotósokat! Az ő fotóik bemutatásával állítjuk reflektorfénybe a csodálatos, ámde sérülékeny, sokszor már sebzett természetet. Fantasztikus tájakat, vadon élő állatokat, ember/természet interakciókat mutatunk be azzal a világos céllal, hogy rámutassunk: ez az, ami még megmaradt. Ezt kell megmenteni! A cél világos, már csak az volt a kérdés, hogyan mozgassuk meg a szenvedéllyel fotózó, magyar természetfotósokat?

 

Ceglédi Ferenc
"Lásd meg a pillanat varázsát!" - Ceglédi Ferenc

Egy jó pályázat nagy tömegeket képes megmozdítani, így a kampány nagyobb sikerrel kecsegtet. Mitől jó egy pályázat?

  • Először is világos üzenetet kell megfogalmazni, ami a pályázat célja, küldetése.
  • A közreműködő természetfotósok pályaműveit olyan zsűrinek kell elbírálnia, amely olyan szakmai szinten áll, hogy a tőlük kapott elismerés igazi ranggal érjen fel. 
  • A nyereményeknek a célkitűzéshez méltón nagynak kell lenni, így a fotográfusok nem csak erkölcsileg lesznek motiválva hogy részt vegyenek egy ilyen nagyszabású akcióban, hanem anyagilag is motiváltak lesznek.
  • Mi, a Díjnyerteskép.hu csapata úgy gondoljuk, hogy egy szervezetektől független pályázat nagyobb közönséghez jut el, mint amikor egy fotós/szakmai szervezet ír ki pályázatot. Magyarország legjobbjait kívánjuk bemutatni a munkáik által, nem pedig egy zárt csoport legjobbjait.

 Ceglédi Ferenc Fotókiállítás

Mitől különleges ez a pályázat?

Nagyon ritka az, amikor a fentebb említett feltételek mindegyike együttáll. Nálunk ez nemcsak természetes, de ez a minimum! Hogyan lehet ezt még fokozni? Újabb szövetségesek bevonásával. Olyan vállalkozások, intézmények bevonásával, akik szintén szívügyüknek érzik a természet védelmét, vagy csak értik azt, hogy valamit tenni kell és örömmel állnak a kezdeményezésünk mögé. Támogatnak minket abban, hogy minél gördülékenyebben haladjunk a kitűzött cél felé. Erőinket egyesítve, immár közösen dolgozunk egy nemes cél érdekében. A Westend bevásárlóközpont, a Sigma objektíveket forgalmazó Hama Kft., a Vadászpont Kft. és a Bakancslista.World első szóra álltak a kezdeményezésünk mögé! Felemelő érzés tudni, hogy a maguk területén kiemelkedő vállalkozások gyakorlatilag és szó szerint pillanatok alatt hoznak meg egy döntést arról, hogy egy nemcsak jó, de szükségszerű kezdeményezést támogassanak.

 

Miért éppen ezeket a témákat választottad? Hozzád melyik kategória áll legközelebb?

Nemcsak a szakmai karrieremet, de az egész életemet meghatározza a természet szeretete, az utazás. Fiatal felnőttként, alig 20 évesen már ifjonti hévvel jártam a világot. Szenvedéllyel és lelkesedéssel fotóztam, ami látható volt a képeimen, majd ez elindított egy szakmai karriert és egy életformát. Most, 25 évvel később, hálás vagyok a természetnek mindazért a sok felejthetetlen pillanatért, amit megmutatott nekem és én megörökíthettem azokat a fotóimon. Most az én feladatom az, hogy visszaadjak valamit a természetnek. Most nekem kell megtennem mindent, amit tudok, hogy az emberekre hatva jobb hellyé tegyük a földet! Ugyan a kárt nem én okoztam, de ez az “Én Bolygóm”- is! Ez a gondolatsor segített a pályázat névadásában.

 

Melyik témában várjátok a legtöbb képet?

Statisztikailag a tájak a leginkább fotózott témák. Ezer arca van minden egyes területnek és ezer gyönyörű arca van. Csodálatos képek készülhetnek akár a “telek végében” is. Amiért én nagyon drukkolok, az az ember/természet interakcióit bemutató kategória, amit “Találkozások” kategóriaként írtunk ki. Az “Ember” jelenléte megadja a képnek az emberi léptéket és segít megérteni mind a felelősségünket, mind azt az ajándékot, amit a gyönyörű bolygónk ad nekünk.

Ceglédi Ferenc fotókiállítás

 

Mit gondolsz, hatással lehet az emberek környezettudatosságára egy ilyen pályázat és a kiállítás?

A hatás mindenképpen pozitív. Ismerve a magyar természetfotósok munkáit, a képek magukért beszélnek majd. A magnitúdó az egyetlen kérdés. Elérünk e annyi embert, amennyit szeretnénk, hogy igazi nyomot hagyjunk. Hogy tényleg megálljanak az emberek egy-egy kép előtt, és elgondolkozzanak…

Nem tudok elég hálás lenni a Westend bevásárlóközpontnak nemcsak a támogatásért, hanem azért is, hogy helyet ad a kiállításnak, ezáltal segítve azt, hogy minél több emberhez jusson el az üzenetünk!

 

Hogyan lehet pályázni

2021. december 31-ig várjuk a pályázatokat. A pályázat leadásának feltételeit és részleteit ide kattintva olvashatod. https://dijnyerteskep.hu/

 

Ne maradj le a fontos információkról, töltsd le a Westend applikációt!

Letöltöm a Westend Appot